Residential Studio

kitchen design

Concept Statement: For this kitchen design, I wanted to create an environment that has a separate area for cooking, and an open and convenient area for dining. It was important to me that the space had clean lines and had a cohesive look and feel to it. As I was designing this kitchen, I decided to use a galley style, so that if there were small children living in the home, as most Habitat for Humanity houses are given to families with children, they would not have to travel in the direct path of kitchen activity. As I was designing the seating area for the kitchen, I wanted a space that was large enough for the whole family to sit together comfortably. I decided to place the sink and the dishwasher in the middle of the kitchen, so that as one person is cleaning up after the meal they will still be able to communicate and see the things that are happening in other spaces in the house. As I was picking the finishes for this space, I wanted to choose elements that were easy to clean with limited upkeep. I chose two different cabinetry wood grain colors so that some aspect of the cabinetry would appeal to anyone that moved into the home, and I chose the flat front cabinets because they are easy and simple to clean. Instead of choosing to do a backsplash over the whole area, I just did it over the stove to create a beautiful, eye-catching statement area. I wanted this kitchen to be functional and beautiful for anyone that moved into the home, and that also focused on family interaction and connection.
 

National Kitchen & Bath Competition

Kitchen 2018-05-03 13575600000.png
K1.jpg

Floor Plan 

Flex Space - Level Two

Outdoor Bar - Level One

Construction Plan.PNG
Elevation A
Elevation B
Elevation C
Elevation D
Elevation E

bathroom design

Concept Statement: For the bathroom design, I wanted to create a cohesive look from one room of the house to the other. To do this, I used the same bronze elements and flooring that I chose for the kitchen design. As this is the only bathroom is in this house, I chose to do a double vanity for the convenience of the family. I opted to place a bathtub in the bathroom instead of a shower in case the family had small children. For the bathtub surround I chose to use a traditional white subway tile so that over time this bathroom will remain beautiful and elegant. I decided to go with a blue paint color for the walls so that when the homeowners stepped into this space they felt relaxed and at peace. I wanted to create a convenient and relaxing space for the family so that several people could be getting ready in this bathroom at one time and they would have a space that will take stand the test of time.

National Kitchen & Bath Competition

B7.jpg
B1.jpg

Floor Plan 

Elevation A
Elevation B
Elevation C

Programs:

AutoCAD 

Sketchup 

Podium

 

Created:

Spring 2018

Location: Huntsville, AL

callieakramer@gmail.com